17 Mart 2013 Pazar

EXCELDE FONKSİYONLAR DERS NOTLARI ve UYGULAMALARI

Bilgisayarda Ofis Programları dersinde işlediğimiz Excel fonksiyonlarının notlarına ve uygulamalarına bu bölümden erişebilirsiniz. Ders notlarını ve uygulamaları indirebilirsiniz. Yararlı olması dileğiyle...
EĞER FONKSİYONU ANLATIM VİDEOSU

EĞERSAY FONKSİYONU ANLATIM VİDEOSU



Excelde Fonksiyonlar Notlarını   İNDİR 

Derste işlediğimiz Fonksiyonlar konusu UYGULAMALARI İNDİR

FONKSİYONLAR                                                                                
ORTALAMA FONKSİYONU: Seçilen ifadelerin ortalamasını alma işini yapar. =ORTALAMA(DEĞER1:/;DEĞER2 ) şeklinde yazılır.
= ORTALAMA(C3:F3) ‘ün görevi: C3 adresindeki değer ile F3 adresindeki değer arasındaki tüm değerlerin(yani C3,D3,E3,F3) ortalamasını hesaplar.
= ORTALAMA(C3;F3) ‘ün görevi: C3 adresindeki değer ile F3 adresindeki değerin ortalamasını hesaplar. : ile karıştırılmamalıdır. : adresteki değerler arasındaki tüm adresteki değerlerin ortalamasını alırken, ; ise sadece belirtilen adresteki değerlerin ortalamasını alır.

EĞER FONKSİYONU: Belli bir şarta bağlı olarak Excel’deki hücrelere belli ifadelerin yazdırıldığı fonksiyondur. =EĞER(şart;”şartı sağlarsa yaz”;”şartı sağlamazsa yaz”) şeklinde yazılır.
=EĞER(C3>=45;”BAŞARILI”;”BAŞARISIZ”) ‘un görevi: C3 hücresinde öğrencinin ortalaması mevcuttur. Eğer öğrencinin ortalaması 45’den büyük ya da eşit ise, Excel hücresine BAŞARILI yazacak, değil ise BAŞARISIZ yazacaktır.

VE FONKSİYONU: Birden fazla şartın olduğu durumda kullanılır. =VE(şart1;şart2) şeklinde kullanılır. İki şartın da gerçekleştiği durumda sonucu DOĞRU olarak verir. Şartlardan biri ya da ikisi gerçekleşmediğinde ise sonucu YANLIŞ olarak verir. Dikkat edilmesi gereken nokta şartların ikisinin de aynı anda gerçekleştiğinde sonucu DOĞRU olarak vermesidir. 

EĞER FONKSİYONU İÇİNDE VE FONKSİYONUNUN KULLANIMI: Birden fazla şartın olduğu durumda eğer fonksiyonu kullanılacak ise EĞER fonksiyonunun içinde VE fonksiyonu kullanılır.
=EĞER(VE(şart1;şart2);”şartların ikiside gerçekleşirse yaz ”; “şartlardan biri veya ikisi gerçekleşmezse yaz”) şeklinde kullanılır.
Örneğin : =EĞER(VE(C3>=45;D3<5);”GEÇTİ”;”KALDI”)
C3 hücresinde öğrencinin yazılı ortalaması, D3 hücresinde ise öğrencinin devamsızlığı mevcuttur. Öğrencinin ortalaması 45’e eşit veya büyükse VE aynı zamanda öğrencinin devamsızlığı 5’den küçükse Excel hücresinde GEÇTİ yazar. Aksi halde “KALDI” yazar.

EĞER FONKSİYONU İÇİNDE YADA FONKSİYONUNUN KULLANIMI:  =EĞER(YADA(C3>=45;D3<5);”GEÇTİ”;”KALDI”)
Öğrencinin yazılı ortalaması 45’den büyük veya eşitse YADA devamsızlığı 5’ten küçükse GEÇTİ yazar. Yani GEÇTİ yazabilmesi için şartlardan en az bir tanesinin gerçekleşmesi yeterlidir.

EĞERSAY FONKSİYONU: Excel hücrelerinde belli kriterlere göre sayma işlemini yapar.
=EĞERSAY(hücreler;sayılacak işlem) şeklinde kullanılır. Örneğin =EĞERSAY(I2:I12;"=PAHALI") diye yazılır. I2 ile I12 hücreleri arasındaki PAHALI deyimlerini sayar.

MİNİMUM FONKSİYONU: Seçilen hücrelerdeki en düşük değeri bulur. =MİN(hücre adres aralığı) şeklinde kullanılır. Örneğin =MİN( H1:H12) diye yazılır. H1 hücresi ile H12 hücreleri arasındaki değerlerden en düşük değeri sonuç olarak yazar.

MAKSİMUM FONKSİYONU: Seçilen hücrelerdeki en yüksek değeri bulur. =MAK(hücre adres aralığı) şeklinde kullanılır. Örneğin =MAK( H1:H12) diye yazılır. H1 hücresi ile H12 hücreleri arasındaki değerlerden en yüksek değeri sonuç olarak yazar.

BUGÜN FONKSİYONU: Tarih fonksiyonudur. Bilgisayarın o günkü tarihini ekrana yazar. =BUGÜN() şeklinde kullanılır.

ŞİMDİ FONKSİYONU: Tarih fonksiyonudur. Bilgisayarın o günkü tarihi ile birlikte saati ekrana yazar. =ŞİMDİ() şeklinde kullanılır.

YUVARLA FONKSİYONU: Ondalıklı ifadelerin belirli bir basamak sayısı kadar yuvarladığınız ya da tam sayı haline getirdiğiniz fonksiyondur. =YUVARLA(ondalıklıifade;basamak sayısı) şeklinde kullanılır. Örneğin =YUVARLA(E4;2) yazılırsa E4 hücresindeki 14,7675 ifadesi 14,77 şeklinde 2 ondalıklı basamak kalacak şekilde yuvarlanır.

Excelde Fonksiyonlar Notlarını   İNDİR 

Derste işlediğimiz Fonksiyonlar konusu UYGULAMALARI İNDİR
MEHMET ÇERÇİ
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ders Notları
www.bilisimokulu.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tavsiye ve eleştirileriniz bizim için önemlidir.Sayfalarımız ve bloğumuzla ilgili yorum yazınız