8 Mayıs 2013 Çarşamba

Sitem Yansıması Yedeği (İmaj) Oluşturmak ve Geri Yüklemek (WİNDOWSU KOLAY KURMA)

 Pek çok kullanıcı sisteminde düzeltemediği büyük bir sorunla karşılaştığında işletim sistemini yeniden kurma (Format) yolunu seçer. Bazı insanlar bunu kolaylaştırmak için büyük emek harcarlar, saatler harcarlar. Oysa bu kadar zahmete hiç gerek yoktur. Her kullanıcının bu zahmetlerden kurtulmasının yolu Türkçe'de "İmaj" veya "Disk kalıbı" olarak ta bilinen bir Sistem Yansıması yedeği almaktır.

Sistem Yansıması  nedir?

Sistem yansıması işletim sisteminizin kurulu olduğu diskin veya disk bölüntüsünün tam bir kopyasıdır.Yani Windows'u yükledikten sonra sürücülerinizi güncellediniz, favori programlarınızı kurdunuz, sistem ayarlarınızı istediğiniz şekle getirdiniz ve bilgisayarınız ile beraber gelen gereksiz programları kaldırdınız.Bilgisayarınız hatasız ve son derece hızlı çalışıyor.Her şey istediğiniz gibi. İşte şimdi bir Sistem  Yansıması Yedeği alma zamanı. Bu yedeği aldığınızda bir daha Windows kurulum DVD'nizi kullanmanıza gerek kalmayacak.Oluşturduğunuz "Sistem Yansıması Yedeği"nden sistemi yüklediğinizde kurulacak olan Windows bu yedeği aldığınızda bilgisayarınızda kurulu olan sitemin tam bir kopyası olacaktır.Yarım saati geçmeyecek bir süreden sonra tam istediğiniz sistem emrinize amade olacak!





Uyarılar




  • "Windows 7" yedeğin kaydedileceği diskin yada disk bölüntüsünün yedeğini alamaz.
  • Sadece Windows 7 Professionel, Ultimate ve Enterprise sürümlerinde yedeğinizi bir ağ konumunda depolayabilirsiniz.
  • 64 Bit bir Windows 7 sistem yansımasını 32 bit bir sistemin üzerine kuramazsınız.
  • 64 Bit bir Windows 7 sistem yansımasını bir 32 bit Windows 7 kurulum DVD'si ile yükleyemezsiniz.
  • Sistem yansıması bir bütündür.Bilgisayarınızı bir sistem yansımasından geri yüklediğinizde bu tam geri yükleme olur; geri yüklenecek tek tek öğeleri seçemezsiniz ve tüm geçerli programlarınız, sistem ayarlarınız ve dosyalarınız, sistem yansımasının içerikleriyle değiştirilir.




Windows 7'den önceki Windows sürümlerinde Disk Yansıması alma özelliği sadece üst seviye sürümlerde vardı.Windows 7 ile birlikte alt sürümlerde de bu özellik sunuldu.En çok kullanılan sürümlerden biri olan Home Premium'da bu özelliğin olması çoğu kullanıcı için büyük kolaylık oldu.Fakat her şeye rağmen bu konuda uzmanlaşmış Norton Ghost gibi Paragon gibi programların yanında Windows 7'ninSistem Yansıması Yedeği Aracı oldukça basit kalıyor.Buna rağmen karmaşık programlar ile uğraşmak istemeyen ev kullanıcıları için son derece yeterli.





1-  Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Yedekleme ve Geri Yükleme yolunu izleyin ve sol taraftan Sistem Görüntüsü Oluştur bağlantısına tıklayın.



















2- Kısa bir bekleme süresinden sonra açılan pencerede sizden yedeği depolamak için bir alan seçmeniz istenecek.(Ben Home Premium kullandığım için Ağ konumu seçeneği çıkmıyor fakat daha üst sürümleri kullanan kullanıcılar depolama seçeneği olarak bir ağ konumu seçebilirler)













































3- Yansımasını almak üzere diski veya bölüntüyü seçin ve talimatları takip edin.






















Şimdi ise sıradaki işlemimiz Sistem İmajını geri yüklemektir.

SİSTEM İMAJINI GERİ YÜKLEMEK










  • Bu işlem komple bir sistem geri yüklemedir.Herhangi bir ayar yapamaz veya özelleştiremezsiniz.
  • Eğer Sistem Yansıması yedeğiniz harici bir medyada ise işlemi başlatmadan önce takılı olduğuna emin olun
  • Bu işlem yedeği kuracağınız disk veya disk bölüntüsündeki her şeyi silecek ve sadece yedeğinizin içeriği ne ise onu geri yükleyecektir.
  • İmajı geri yüklemek istediğini bölüntü veya disk imajın alındığı bölüntü veya disk ileaynı veya daha büyük boyutta olmalıdır. Örneğin 100 GB büyüklüğünde bir bölüntünün imajını 80 GB büyüklüğünde bir bölüntüye geri yükleyemezsiniz.



Elinizdeki Sistem Yansıması Yedeğini kullanıp sistemi geri yüklemek için 3 yol bulunur.Size uygun olanı seçin. Benim tavsiyem başlangıç seviyesi kullanıcılar için Denetim Masası üzerinden (Eğer sisteminiz açılır durumdaysa) bu işlemi uygulamaları.Eğer ileri seviye bir kullanıcı iseniz Windows kurulum DVD'si ile sisteminizi başlatıp Windows'u kuracağınız bölüntüyü biçimlendirdikten sonra kurmayı tercih edebilirsiniz.




1. YOL;

Denetim Masası'nı kullanarak geri yüklemek için (önerilen)


Bilgisayarınız çalışmaya devam ediyor ve siz Denetim Masası'na erişebiliyorsanız ya da sistem yansımanızı farklı bir bilgisayara geri yüklemek istiyorsanız bu adımları izleyin:



1- Kurtarma'yı açmak için  Denetim Masası'nı açıp arama kutusuna kurtarma yazın veKurtarma bağlantısını tıklatın.


2- Gelişmiş kurtarma yöntemleri'ni tıklatın.






3- Bilgisayarınızı kurtarmak için daha önce oluşturduğunuz bir yansımayı kullanınseçeneğini tıklatın.





4- Karşınıza kişisel verilerini yedeklemenizi söyleyen bir uyarı çıkacak; -Eğer Sistem yansımasını yükleyeceğiniz bölüntüdeki kişisel verileri daha önceden yedeklediyseniz- Atla deyin.





5- Yeniden Başlat butonuna tıklayın.






6- Bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve başlarken Windows yerine kurtarma seçenekleri üzerinden başlatılacak. Biraz bekleyin ve Dil ve Klavye seçimini yaptıktan sonra açılan pencerede eğer daha önce sadece tek bir sistem yansıması yedeği aldıysanız üstteki seçeneği birden fazla yedeğiniz varsa aralarından seçim yapabilmek için alttaki seçeneği seçin ve ardından yükleyeceğiniz yedeği işaretledikten sonra yüklemeyi başlatın.







2.YOL

Önceden yüklenmiş kurtarma seçeneklerini kullanarak geri yükleme yapmak için;


Denetim Masası'na erişemiyorsanız ve Windows yükleme diskiniz veya sistem kurtarma diskiniz yoksa, bilgisayarınızı geri yüklemek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.



1- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.


2- Uygun eylemi yapın :


  • Bilgisayarınızda tek bir işletim sistemi yüklüyse, bilgisayarınız yeniden başlatılırken F8tuşunu basılı tutun. F8 tuşuna Windows logosu görüntülenmeden önce basmalısınız.Windows logosu görüntülenirse, yeniden deneyin.
  • Bilgisayarınızda birden çok işletim sistemi yüklüyse, başlatmak istediğiniz işletim sistemini seçin ve ardından F8 tuşuna basın.


3-Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri ekranında Bilgisayarınızı onarın'ı vurgulamak için ok tuşlarını kullanın ve ardından ENTER'a basın.


4- Bir klavye düzeni seçin ve ardından İleri'yi tıklatın.


5- Bir kullanıcı adı seçin, parolanızı yazın ve ardından Tamam'ı tıklatın.


6- Sistem Kurtarma Seçenekleri menüsünde, Sistem Görüntüsü Kurtarma'yı tıklatın ve yönergeleri izleyin.


Daha fazla bilgi ve ekran alıntıları için  tıklayın.


3.YOL

Windows yükleme diski veya sistem onarım diski kullanarak geri yüklemek için;


Denetim Masası'na erişemiyorsanız, Windows yükleme DVD'si veya sistem onarım diski kullanarak (varsa), bilgisayarınızı geri yükleyebilirsiniz.



1- Windows yükleme DVD'sini veya sistem onarım diskini takın.


2- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.


3- İstendiğinde, bilgisayarı yükleme diskinden veya sistem onarım diskinden başlatmak için herhangi bir tuşa basın.


Bilgisayarınız CD'den veya DVD'den başlatılacak şekilde yapılandırılmamışsa bilgisayarınızınBIOS ayarlarını değiştirmeniz gerekebilir.BIOS ayarları hakkında daha fazla bilgi için, bkz.
 BIOS : "Boot" Önceliğini Değiştirmek (Bilgisayarı DVD veya USB'den Başlatma)



4- Dil ayarlarınızı seçin ve ardından İleri'yi tıklatın.


5- Bilgisayarınızı onarın'ı tıklatın.

Bu adım yalnızca Windows yükleme diski kullanıyorsanız uygulanır.


6- Bir kurtarma seçeneği belirleyin ve ardından İleri'yi tıklatın.


Daha fazla bilgi ve ekran alıntıları için  tıklayın.



Kaynak: enpedi.com

2 yorum:

  1. Herhangi bir sorun yaşarsanız yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bende 96,40 GB boş alan var ama sistem yansıması oluşturmuyor. Bide bende windows 7 ultimate ağ konumunda yansıma oluşturmak istedim ama olmadı bana yardım edermisiniz. E posta ile ulaşa bilirsiniz nihat.mayor@gmail.com

    YanıtlaSil

Tavsiye ve eleştirileriniz bizim için önemlidir.Sayfalarımız ve bloğumuzla ilgili yorum yazınız